Directia Silvica Maramures a achizitionat 60 tone de afine

Scris de Vasile Gherman, 28 iulie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru inceput pretul de achizitie a fost de 3 lei/kg, crescand pana la 3,50 – 4,00 lei /kg, in ultimele zile

Urmand o traditie de peste 30 de ani, si in acest an Directia Silvica Maramures a demarat campania de achizitie fructe de padure. In aceasta actiune sunt implicate pe rand, in fuctie de fructele care se recolteaza, toate ocoalele silvice din judetul Maramures. Pana in prezent a demarat achizitionarea afinelor negre, in zona Cavnic, Strambu Baiut, Poienile de Sub Munte, Borsa si Viseu.

Pentru inceput pretul de achizitie a fost de 3 lei/kg crescand pana la 3,50 – 4,00 lei /kg, in ultimele zile. Fructele sunt recoltate de catre localnici si predate la punctele de achizitie. De aici sunt transportate catre Centrele de Fructe de Padure din Viseu si Baia Sprie, unde sunt congelate la -30 grade si apoi ambalate in saci de hartie. Marfa astfel pregatita se paletizeaza si este gata de livrare catre beneficiari. Principala piata de desfacere este Germania, dar exista cereri si din Olanda sau Belgia.

In acest an institutia silvica si-a propus sa achizitioneze 200 t de fructe de padure

Dupa sezonul afinelor care dureaza pana spre sfarsitul lunii august, incepe recoltarea murelor, in special din raza ocoalelor silvice Somcuta, Ulmeni, Targu Lapus, Baia Sprie. Actiunea dureaza, in functie de fructificatie aproximativ o luna. Dupa mure urmeaza coacerea porumbelor si maceselor acestea recoltandu-se pana la caderea primelor brume de toamna. Dupa cum ne-a informat inginerul Marcel Cosma, din cadrul Biroului Productie, in acest an Directia Silvica Maramures si-a propus recoltarea a peste 200 tone de fructe, lucru realizabil intrucat anul trecut institutia silvica maramureseana a achizitionat si valorificat 180 tone fructe. Aceste cantitati reprezentand o sursa alternativa de venituri in afara lemnului. Pana in prezent s-au recoltat si valorificat 60 tone de afine, reprezentand 30% din cantitatea propusa a fi realizata.