UPDATE Iohannis vrea modificarea Constituţiei împotriva ”penalilor”

Scris de Mioara Maxim, 05 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit vineri pentru a-şi alege noua conducere – preşedintele şi vicepreşedintele, la şedinţă participând şi şeful statului, Klaus Iohannis.

UPDATE Klaus Iohannis a criticat modificările la legilor Justiţiei, spunând vineri, la şedinţa CSM, că acestea s-au făcut precum îngrăşarea porcului în Ajun, cu „pumnul în gura Opoziţiei” şi fără transparenţă.

UPDATE Preşedintele Iohannis a declarat, vineri, la şedinţa CSM, că persoanele condamnate, urmărite penal sau judecate nu au ce căuta în conducerea statului, precizând că ar trebui introdus principiul integrităţii în Constituţie.

”Foarte multe discuţii s-au purtat în cursul anului 2017 despre ce fac judecătorii, mai mult poate s-a discutat despre ce fac procurorii. În general a apărut, aşa, un entuziasm de a discuta în spaţiul public ce se întâmplă în sistemul de justiţie. Acum, având în vedere că avem câteva persoane condamnate penal, urmărite penal, judecate penal, chiar în conducerea statului, nu e de mirare.

Şi am afirmat în repetate rânduri, şi o să mai afirm, spre disperarea lor, că astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului, exact din acest motiv, fiindcă dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentaţi să pună sub semnul întrebării sistemul de justiţie, justiţia, judecătorii, procurorii, dăunând astfel grav statului, încrederii cetăţeanului în stat şi încrederii cetăţeanului în justiţie”, a declarat Iohannis.

UPDATE: Preşedintele Iohannis a anunţat că va participa doar la prima parte a şedinţei, la prezentarea raportului, urmând ca alegerile să se desfăşoare în absenţa sa.Iohannis a felicitat CSM pentru activitatea intensă din 2017.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ajuns vineri, 5 ianuarie, la ora 9.45, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La sosirea la CSM, Toader a afirmat că va face declaraţii mai ample la ieşire. Totuşi, ministrul a explicat de ce s-a prezentat la CSM, în ciuda faptului că este în concediu.

„Nu sunt în concediu de la CSM, este un moment important şi am venit la alegeri”, a afirmat Tudorel Toader.

Surse din CSM au precizat că pentru funcţia de preşedinte va candida judecătoarea Simona Camelia Marcu, iar pentru cea de vicepreşedinte procurorul Codruţ Olaru, potrivit Agepres.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2017, în mandatul judecătorului Mariana Ghena – preşedinte şi al procurorului Cristian Ban – vicepreşedinte.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează, potrivit agendei publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, să participe la şedinţa plenului CSM. Conform Constituţiei, şeful statului va prezida şedinţa.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.