Copiii romi din judeţ vor primi ghiozdane şi vor beneficia de transport gratuit pentru a ajunge la şcoală

Scris de Lia Bradeanu, 05 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La întâlnirea Grupului de Lucru Mixt pentru romi, inspectorul pe problemele romilor, Cristina Moldovan a prezentat la o informare cu privire la locurile alocate candidaţilor romi în unităţile de învăţământ liceal pentru anul şcolar 2017-2018.

Ministerul Educaţiei Naţionale, a alocat pentru elevii de etnie romă 244 de locuri în unităţile de învăţământ liceal de stat din judeţul nostru. Dintre acestea au fost ocupate 16 locuri.

Conform datelor statistice sunt înscrişi în ciclul primar şi gimnazial elevi de etnue romă în municipiile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, oraşele Ulmeni, Baia Sprie, Şomcuta Mare, Târgu Lăpuş, respectiv comunele Coltău, Satulung, Coroieni, Remetea Chioarului, Valea Chioarului, Ruscova, Suciu de Sus, Copalnic Mănăştur şi Sălsig.

Ciclul primar de învăţământ este frecventat de 1836 elevi romi, iar ciclul gimnazial este frecventat de 852 elevi. În ceea ce priveşte cursurile universitare 13 studenţi de etnie romă studiază la Centrul Universitar Nord Baia Mare, iar 206 sunt elevi la liceele din judeţ.

Asigurare transport elevi romi Finteuşu Mic

În cadrul campaniei de informare desfăşurate în judeţ pentru sensibilizarea abuzurilor în cadrul comunităţilor de romi s-a constatat că elevi de etnie romă din învăţământul primar nu au ghiozdane. În perioada următoare, se va desfăşura o campanie pentru acordarea de ghiozdane copiilor de etnie romă care frecventează cursurile şcolare, dar nu au posibilităţi materiale de achiziţionare a ghiozdanelor.

O problemă ridicată în cadrul întâlnirii s-a referit la transportul elevilor din localitatea Finteuşu Mic la Colegiul Tehnic ”Transilvania” din Baia Mare.

Subprefectul Alexandru Cosma a convocat pentru săptămâna viitoare o întâlnire pentru a rezolva transportul elevilor. De asemenea, a solicitat implicarea organizaţiilor neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în comunităţile de romi să acceseze fonduri pentru implementarea de proiecte prin care să achiziţioneze mijloace de transport pentru copiii de etnie romă. Un model de bună practică a fost menţionat cel al fundaţiei Somaschi, intitulat ”Grădiniţa de vară”, în colaborare cu SPAS Baia Mare pentru comunităţile de romi din zona Craica şi Pirita.