Clubul Bamboo din Capitală a ars în totalitate. 44 de persoane au fost duse la spital

Scris de Mioara Maxim, 21 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

UPDATE: MAI a dispus intensificarea controalelor în cluburi. Vicepremierul Sevil Shhaideh a cerut ISC verificarea localurilor

UPDATE: Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că la momentul izbucnirii incendiului din clubul Bamboo în local se aflau câteva sute de persoane, în cadrul anchetei urmând să se stabilească numărul exact al celor prezenţi.

Incendiul a izbucnit la ora 03.32, oră la care, potrivit unor surse judiciare, în club se aflau câteva sute de persoane. Sursele citate susţin că ar fi vorba despre aproximativ 500 de oameni, din primele informaţii indicate de martori, numărul exact al celor prezenţi în local urmează să fie stabilit în cadrul anchetei.

Pompierii intervin la faţa locului, urmând să verifice dacă sunt persoane care au decedat. Intervenţia ISU se desfăşoară cu dificultate întrucât clădirea s-a prăbuşit în urma incendiului, existând elemente de construcţie care nu reprezintă siguranţă pentru pompieri. La momentul transmiterii ştirii există focare mici de foc, incendiul nefiind lichidat în totalitate.

La faţa locului sunt şi anchetatorii care au început deja cercetarea la faţa locului, în zonele unde flăcările au fost stinse.

Update 13.43 44 de persoane au mers la spitale după incendiul din Bamboo. Cinci oameni au rămas internaţi
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că în urma incendiului de la clubul Bamboo, începând cu ora 3.47, au fost transportate sau au ajuns pe cont propriu la spital 44 de persoane. Cinci persoane sunt internate în unităţile medicale.
UPDATE: Vicepremierul Sevil Shhaideh, la sediul MAI după incendiul din Bamboo

Vicepremierul Sevil Shhaideh se află la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a se interesa despre modul în care decurge intervenţia de la clubul Bamboo.

 

UPDATE: ISU explică de ce clubul nu a fost închis deşi nu avea autorizaţie de securitate şi fusese amendat.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a explicat, sâmbătă, că, potrivit deciziilor luate în 2016 de Guvernul Cioloş, până la finalul lunii iunie 2017, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează, dar nu se sancţionează.

„A fost dată pe o perioadă de şase luni, ulterior a fost reînnoită pentru o perioadă de încă şase luni, termen de graţie pentru toţi operatorii economici cărora li se impune obţinerea acestei autorizaţii să poată intra în legalitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

Întrebat dacă, în condiţiile în care au fost constatate la controalele repetate deficienşe, clubul Bamboo era un pericol, Daniel Vasile a răspuns: „Având în vedere că au fost identificate mai multe deficienţe pe parcursul anilor, exista o stare de pericol, aşa cum există la orice alt operator economic la care se găseşte o deficienţă”.

Reprezentantul ISU a precizat că, potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi obţine acest document până la finalul lunii iunie 2017.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a atras sâmbătă atenţia, după incendiul care a afectat clubul Bamboo, că ”până nu vom înţelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toţi, societatea va fi mereu în pericol”.

”În incendiul din clubul bucureştean nu şi-a pierdut viaţa, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporţii. Reguli şi legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înţelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toţi, societatea va fi mereu în pericol. Le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi mulţumesc salvatorilor!”, a scris şeful statului pe Facebook.

UPDATE: Clubul Bamboo primise aviz de securitate la incendiu în 2009, însă nu a înaintat până în acest moment  solicitarea în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obţinerea acestuia, potrivit ISU.

ISU susţine că inspectorii de prevenire au derulat controale periodice şi au aplicat mai multe sancţiuni pentru neregulile identificate.

UPDATE: Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar de distrugere din culpă în urma incendiului care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în clubul Bamboo. Anchetatorii au cerut instituţiilor abilitate documentele localului.

UPDATE: Mai mulţi tineri care se aflau în clubul Bamboo au povestit cum au reuşit să se salveze din incendiu, unul dintre aceştia precizând că a văzut Colectiv în faţa ochilor. O altă tânără susţine că a fost nevoită să sară un gard de doi metri pentru a scăpa din calea flăcărilor.

 

Update 07.58 38 de persoane rănite în incendiul din Bamboo au ajuns la spitalele din Bucureşti, şapte dintre acestea fiind internate. 21 de victime au fost transportate de SMURD şi ambulanţe la unităţile medicale, altele prezentându-se singure.

Ultimele informaţii transmise de ISU arătau că şapte persoane au rămas internate în spitale.

„Persoana intubată şi ventilată, starea ei evoluează bine, a fost scoasă de pe aparate, este în stare bună, este conştientă”, a declarat Raed Arafat.
Update 07.36 MAI: 021.206.40.50, numărul de telefon la care pot suna rudele celor care s-au aflat în Bamboo, notează Mediafax.

La nivelul MAI s-a activat o linie telefonică, 021.206.40.50, unde rudele celor care s-au aflat în clubul Bamboo pot suna pentru a obţine informaţii despre persoanele transportate la spital. De asemenea, oricine deţine informaţii despre alte posibile victime este rugat să sune la numărul anunţat.

Update 06.44 Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă dimineaţa, fiind prezent la intervenţia autorităţilor la clubul Bamboo, care a ars în totalitate, că urmează ca un echipaj ISU să verifice dacă au fost persoane care nu au putut ieşi din club şi au fost surprinse de flăcări.

„Nu avem persoane pe care să le evacuăm. Se continuă intervenţia, lupta cu incendiu şi o să se verifice zona care a fost afectată să vedem dacă au fost persoane suprinse care nu au putut să iasă. După ce intră pompierii înăuntru şi caută, vom vedea dacă sunt persoane suprinse. (…) Clădirea este prăbuşită, incendiul este controlat. Echipele medicale de intervenţie, în mare parte, le-am trimis la bază şi colegii de la pompieri vor începe să reducă numărul echipajelor. La momentul actual lucrăm la lichidarea ultimelor focare. Clădirea e prăbuşită în totalitate, au rămas elemente de contrucţie care nu reprezintă siguranţă pentru pompieri. Până nu vom verifica toată zona nu avem de unde să ştim că nu sunt victime”, a declarat Raed Arafat.
Update 06.26 La Spitalul Floreasca s-au prezentat 16 persoane (transportate de ambulanţe sau deplasare benevolă) şi au rămas trei, dintre care un pacient intubat. La Spitalul Universitar au mers cinci persoane şi au plecat toate după ce au fost consultate. La Spitalul Pantelimon s-au prezentat două persoane, ambele fiind internate. La Spitalul Colentina s-au prezentat trei persoane, una rămânand internată. O altă persoană a fost transportată la Spitalul Elias, fiind internată.
Update 06.02 13 persoane au fost transportate la Spitalul Floreasca, una fiind intubată, cinci victime la Universitar, două la Pantelimon şi alte două care între timp au părăsit unitatea medicală, la Spitalul Colentina. Flăcările au cuprins o suprafaţă de 2500-3000.

„Nu are cum să ia foc de la o ţigară. Nu s-a auzit explozie, toată lumea s-a luat în braţe şi a ieşit afară. Noi eram la intrare, eram o gaşcă mare pe terasă, am apucat toţi să ieşim. S-a spus că de pe scenă a pornit focul”, spune un martor.

„Noi, când am ieşit, era doar fum care venea de afară. S-a fumat toată noaptea în club deşi ospătarii au cerut să nu se mai fumeze, se fuma”, susţine o tânără care a fost în club.

Clubul a ars în întregime, cea mai mare parte din clădire fiind prăbuşită. Scafandrii au verificat zona adiacentă clubului, pe lac, nefiind persoane găsite. La faţa locului s-a constituit un punct de triaj al victimelor.

La faţa locului au ajuns peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de ambulanţe SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, dispunându-se chemarea pompierilor la serviciu din turele libere. Acţiunile se concentrează pentru limitarea propagăarii incendiului către vecinătăţi, existând posibilitatea ca flăcările să se extindă.

Ştirea iniţială 05.35 Zece persoane au fost transportate la Spitalul de Urgenţă Floreasca, alte două fiind duse la Pantelimon. Victimele au expunere la fum şi posibilă stare de hipotermie, existând cel puţin o persoană intubată, anunţă ISU Bucureşti-ISU.

La momentul transmiterii ştirii pompierii caută şi alte persoane care ar putea fi suprinse de flăcări. Cea mai mare parte din clădire este prăbuşită. Scafandrii au verificat zona adiacentă clubului, pe lac, nefiind persoane găsite. La faţa locului s-a constituit un punct de triaj al victimelor.

La faţa locului au ajuns peste 20 de autospeciale de stingere, 27 de ambulanţe SMURD, patru autospeciale pentru victime multiple, dispunându-se chemarea pompierilor la serviciu din turele libere. Acţiunile se concentrează pentru limitarea propagăarii incendiului către vecinătăţi.