Buletin transformat în Carte electronică de identitate

Scris de Vasile Gherman, 07 august 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Actuala Carte de Identitate (buletine) vor fi schimbată cu Cartea electronică de identitate. Aceasta va tine locul cardului de sănătate şi va putea fi folosită la autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor statului etc.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Pentru prima dată, va putea fi emis buletin şi copiilor sub 14 ani. Actul normativ include posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, fără cip.

Legea prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.

De asemenea, se instituie o excepţie de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor / reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Proiectul mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura „funcţionalitatea” de card de sănătate.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate: 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani; nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

V. Rohianu