Baimareanca Angela Craciun a falimentat si vandut SC Maralact, iar cu banii romanilor a cumparat un castel in Franta

Scris de Grigore Ciascai, 18 decembrie 2009 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Povestea incredibila a unui milionar de carton care a spoliat statul roman de milioane de euro

Zilele trecute am avut surpriza sa vad cum, unul dintre cele mai controversate personaje locale, a ajuns sa fie puternic mediatizata in mass-media centrala. Peste tot era prezentata ca o femeie de afaceri de mare succes, iubitoare de arta, gata sa faca actiuni de caritate pentru cei napastuiti, prietena cu Printul de Monaco, presedinte al unei organizatii mondiale si cate si mai cate. Din pacate, niciunul dintre cei care o ridicau in slavi pe baimareanca Angela Craciun nu a avut curiozitatea sa vada cine este aceasta femeie, de unde are banii cu care se lauda pe toate canalele media. Zau ca ar fi putut afla lucruri interesante.

S-a nascut pe 11 septembrie 1967, in Baia Mare. A absolvit Colegiul National „Vasile Lucaciu” (fostul Liceul de matematica-fizica), dupa care a urmat cursurile Facultatii de Mine Petrosani. A facut studii post-universitare in Japonia, Franta si Rusia. S-a lansat in afaceri la inceputul anilor ’90. A scos bani din publiciate (a editat primele editii din Pagini Aurii), din IT. ~ntre timp a devenit presedinte al Organizatiei Mondiale de Mineralogie, o adunatura cu interese ciudate, pe care tot ea a infintat-o. Dar, lovitura vietii ei a dat-o in anul 1999, atunci cand a cumparat de la stat SC Maralact Baia Mare, singura fabrica de procesare a laptelui din judetul Maramures. Dupa cinci ani a reusit sa scape de ea, vanzand-o pe bucati catre datornici. Apoi a vandut si terenul pe cateva milioane de euro. Totul a fost distrus, un patrimoniu urias care apartinea statului a ajuns pe mainile acestei aventuriere care, dupa vanzarea activelor, si-a cumparat un castel in Franta, pe Valea Loirei. Culmea nesimtirii: dupa ce s-a vazut cu banii poporului in geanta, ma rog, in conturi, Angelica marchiza Laptelui, se plange de birocratia care domina Romania. Daca ar fi sa o credem, ea n-ar fi plecat cu banii, ci i-ar fi investit aici, la noi, tot in imobiliare. Pentru ca o cunoastem foarte bine, spunem ca este o mare minciuna tot ce afirma ea. A plecat cu banii de aici pentru ca, la un moment dat, cineva s-ar fi putut intreba cu adevarat pe ce cai i-a obtinut.

Ingineria financiara numita Maralact

Trebuie sa facem putina istorie. In anul 1999, Tribunalul Maramures a dispus intrarea in procedura de insolventa a SC Maralact. Judecatorul sindic a aprobat raportul de evaluare a activelor societatii si a dispus scoaterea la licitatie a acestora la un pret de 25 miliarde lei. Dupa mai multe runde de licitatii nu s-a vandut nimic, mai ales ca in caietul de sarcini se stipula foarte clar ca viitorul proprietar trebuie sa pastreze obiectul de activitate a fabricii. Atunci, era la inceputul anului 2000, a aparut SC Euromedia SRL, administrator Angela Craciun, care a cumparat societatea cu suma de 10 miliarde lei. Sa ne uitam un pic peste inventarul de la acea vreme: fabrica de procesare din Baia Mare, noua centre de colectare in judet, teren in suprafata de 31.615 mp, din care 20.000 in Baia Mare, echipamente, instalatii, autovehicule, materiale etc. O banca a garantat oferta de cumparare depusa de Angela cu un miliard de lei, dupa ce aceeasi persoana a depus suma de un miliard in contul respectiv. Contractul de vanzare-cumparare intocmit de notar, in mod foarte ciudat, a trecut societatea pe firma SC Eurolat! Numai ca firma aceasta era tot a Angelei Craciun. Ce a urmat este de domeniul incredibilului. Nu intram in amanunte, am facut-o altadata. In anul 2001, Eurolat a inceput sa vanda terenuri din perimetrul fabricii de lapte catre diferite firme (SC Art-Data, SC Ar-Thema International) care au ca asociat unic pe… Angela Craciun. Au fost si mai multe imprumuturi ciudate de bani, Angela Craciun dand in jur de 13 miliarde lei la SC Eurolat. Apoi, firmele de care aminteam au inceput sa-si vanda activele catre persoana fizica Angela Craciun. Asta se intampla prin 2004. In 2005, Angela informa Adunarea Generala a Actionarilor ca vrea sa-si retraga banii pe care i-a dat sub forma de imprumut. Florica Raico, mama Angelei, membru in AGA, a propus sa-i fie achitat imprumutul acordat societatii de fiica ei. Cum firma era pe butuci, s-a adoptat o hotarare prin care toate terenurile si constructiile societatii sa revina Angelei. Ba mai mult, pentru ca persoana fizica Angela sa nu ramana de paguba, membrii AGA se angajeaza ca vor gasi modalitati pentru plata a ceea ce a mai ramas din imprumut, adica vreo 3 miliarde de lei. Si uite asa, Angela Craciun a ramas singura proprietara a tot ceea ce a insemnat Maralact. In anul 2007, persoana fizica Angela Craciun a vandut terenul de pe bulevardul Independentei catre firma SC Retail Development Invest SRL, pe cateva milioane de euro. Acolo s-a ridicat ceea ce anul viitor va deveni mall-ul Gold Plazza.

Craciun sustine ca a vrut sa cumpere castelul din Pomi

Angela sustine ca initial a vrut sa cumpere castelul din localitatea satmareana Pomi. Acesta a fost construit in secolul al XVII-lea de catre o familie de ofiteri din armata maghiara. Castelul Tholdy avea un domeniu intins pe 20 de hectare, un parc cu plante rare si un lac bine amenajat. Castelul i-a apartinut lui Uifolosi Miklos, care a fost alungat de comunisti de pe proprietate lui. Acestia au transformat asezamantul in casa de copii. La inceputul anilor ’90  din secolul trecut, Miklos a revendicat proprietatea, dar noile autoritati au decis sa-i dea bani in schimbul mostenirii. Vasile Lang, primarul comunei Pomi, sustine ca prin 1997, Miklos a primit suma de 270 milioane lei drept despagubiri pentru proprietate. Dar, in 2005, odata cu aparitia noilor legi a proprietatii, mostenitorul  si-a revendicat cladirile in natura. Corect, dar de data asta trebuia sa restituie cele 270 milioane primite de la statul roman. Atunci a aparut pe fir Angela Craciun care i-a dat aceasta suma, semnand un antecontract de vanzare/cumparare. Angela se obliga sa plateasca suma de 450.000 euro dupa ce mostenitorul devenea cu adevarat proprietar. Au intervenit o serie de probleme legate de doua constructii de pe terenurile respective care apartin Consiliului Judetean Satu Mare. Apoi pretul castelului a fost majorat din nou, sustine aceeasi Angela, asa ca a renuntat total la investitie. Pacat, altruista Angela voia sa transforme castelul intr-un centru cultural si un camin de batrani. N-a fost sa fie, „invinsa in hatisurile birocratiei romanesti si de tergiversare a procesului de cumparare al castelului”, s-a gandit ca trebuie sa incerce si in Franta.

Unul dintre proprietarii castelului a fost scriitorul Andre Malraux

Norocul, vorba ei, i-a suras pe cand se afla la Monaco. Acolo a vazut intr-o revista un anunt imobiliar pentru scoaterea la vanzare a unui castel in Sully sur Loire, construit in anul 1850 in stil Consulat Directoire. In localitatea respectiva s-a nascut regele Henric al IV-lea. Castelul Chateau Huardiere l-a avut ca ultim proprietar pe  Jean Renoncourt, un celebru anticar francez, care tocmai ca a pierdut un proces cu celebrul cantaret britanic Elton John, care l-a acuzat ca i-a vandut patru statuete false ce infatisau zeite din mitologia greaca. Tribunalul a decis ca anticarul sa-i plateasca lui Elton John suma de 250.000 lire sterline drept despagubiri, asa ca a scos castelul la vanzare. Angela n-a stat o clipa pe ganduri, a scos din cont suma de patru milioane de euro si a cumparat castelul. Ea zice ca i-a cumparat si istoria. Astfel, unul dintre proprietari a fost cunoscutul scriitor francez Andre Malraux, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, un apropiat al presedintelui Charles de Gaule. Acum, dupa ce Angela Craciun s-a pricopsit cu castelul, sustine ca vrea sa-i redea stralucirea de odinioara. Pentru asta participa la licitatii si targuri de profil de unde achizitioneaza piese de mobilier si obiecte de arta. Stati linistiti, n-a uitat nici de Romania. „Radacinile ei” sunt puternice, asa ca a dus la castel multe obiecte din Maramures. Stiti care cred eu ca e culmea nesimtirii la tot ceea ce se intampla in legatura cu acest caz? Povestea romantata a Angelei Craciun a fost prezentata la Pro TV, in cadrul emisiunii „Romania, te iubesc”. Zau ca e prea mult.

 1. Ghitza Avram a spus: 19 decembrie 2009, ora 09:05

  Ce femeie frumoasa!Oare cine i/a fost invatatoare si diriginte la aceasta parasuta?!Ca vai multe „parasute” de astea sunt si in invatamant….incepand de la ISJ MM!

 2. Janos Baci a spus: 19 decembrie 2009, ora 17:24

  Hei… aţi uitat pe cineva în ecuaţie: Cristian Anghel. Parcă şi el sau fată-sa (or something) era acţionar la Maralact. Şi avea strânse legături cu Franţa. Nu cumva tipa de mai sus e amanta lui? Băieţi, n-aveţi ivestigatori buni.

 3. grigore ciascai a spus: 19 decembrie 2009, ora 18:40

  Pt. Janos
  Despre investigatorii e dreptul dvs. să credeţi ce vreţi. Sigur e că nu Anghel (sau fiica lui) a dat tunul de câteva milioane de euro. Da, ştiu foarte bine că, la vremea respectivă, una dintre fiicele primarului a beneficiat de o bursă din partea SC Eurolat. Dar ce relevanţă are chestia asta? Angela Crăciun era în stare să le (ne) pună tuturor cerceii în nas sau unghii false din minerale, numai ca să demonstreze ce bune intenţii are ea cu fabrica. Oricine în locul lui Anghel putea să cadă în capcana întinsă de această femeie. Nu, nu mă interesează absolut deloc dacă Angela a fost, este sau va fi amanta primarului. Eu am vrut să prezint un caz (dintre miile care s-au produs) emblematic pentru ceea ce a însemnat jefuirea şi spolierea avutului naţional. Noi am rămas cu mizeria cotidiană, cu înjurăturile şi scârba la adresa politicienilor, cu ratele pe care nu le mai putem returna băncilor, cu grija zilei de mâine pentru locul de muncă (nu mai pot continua că mă apucă greaţa), iar ei cu castele din Franţa (în acest caz) şi cu avuţii pe care, pur şi simplu, le-au furat de sub nasul nostru. Cu acordul şi sub oblăduirea politicienilor, magistraţilor, poliţiştilor, vameşilor etc, etc. Asta-i problema, zău că nu merită să inventăm altele. Mulţumesc pentru comentariu. Vă mai aştept.

 4. Janos Toth a spus: 19 decembrie 2009, ora 18:47

  In ecuatie treceti/l si pe executorul judecatoresc Gheorghe Vucea,cel care o idolatriza pe Angela Craciun si a ajutat/o decisiv la toate matrapalzacurile facute!

 5. grigore ciascai a spus: 19 decembrie 2009, ora 19:11

  pentru toth
  Aşa este. Culmea e că acest personaj încă mai „execută”, inclusiv oameni nevinovaţi, victime ale acestui sistem justiţiar bolnav până la măduva oaselor. Poate că va veni vremea să vorbim şi despre activitatea acestui Domn’ Vucea. Mulţumesc că sunteţi pe fază tot timpul.

 6. Anghel C. a spus: 19 decembrie 2009, ora 22:29

  Domnule Ciascai, este ridicol ce afirmatii, interpretari sau acuzatii aduci acestei femei! Este adevarat ca este SUPERBA, dar chiar asa? Toti au idolatrizat-o doar fiindca este frumoasa si desteapta?
  Si toti au fost prostiti fiind niste idioti si tampiti? Inclusiv cei din presa centrala si din atatea tari in care i-au recunoscut meritele? Si numai voi cunoasteti realitatea despre aceasta femeie?
  Hai sa fim seriosi si sa recunoastem adevarul.
  Eu cred ca va paste un proces rasunator pentru calomnie, insulta si defaimare.Mai bine v-ati documenta inainte de a scrie atatea tampenii sau variante deformate ale realitatii. Sunt destule dosare la Politie si Parchet care sa demonstreze chiar contrariul!
  E numai o sugestie…

 7. Dragos Edi a spus: 19 decembrie 2009, ora 22:45

  Janos are dreptate! Chiar n-aveti investigatori buni. Angela Craciun a cumparat bunuri ale fostei Maralact si nu societatea Maralact, care a falimentat.Dle Ciascai, mergeti la Registrul Comertului si va documentati!!! TRebuia sa o faceti inainte de a publica neadevaruri. Apoi Euromedia, firma care a cumparat bunurile9 conform facturii si contractului de vanzare – la licitatie publica, dupa ce doi ani nu si-a gasit niciun cumparator!!! si-a schimbat denumirea in Eurolat, dupa achizitia bunurilor MARALACT. Ca doar si-a schimbat obiectul de activitate, dar este asta un fapt condamnabil? Stiti ce cred ca este condamnabil?
  Ca femeia asta, care a dat sute de locuri de munca in judet(peste 600!!!) si cateva zeci de miliarde la buget, iar in topul judetean a fost pe locul 1 ani de zile cu mai multe firme, este blamata si defaimata NUMAI in orasul ei natal!!! In toata lumea a gasit aprecieri si nu or fi toti tampiti sa cada la piciorele ei frumoase si numai in Baia Mare se stie adevarul, cica!
  E rusinos!
  In loc sa fiti mandrii cu asemenea baimareanca!

 8. Schippy a spus: 19 decembrie 2009, ora 22:54

  Cred Angela are gusturi mai bune decat sa-si si-l ia amant pe Crisi Anghel…:)))!!!!
  Ba, voi n-ati vazut pozele ei cu Printul?? Cred ca se marita cu el si va fi printesa!!!
  Atunci sa vezi ce mai scot jurnalistii astia ” de investigatie” de buzunar de Baia mare!

 9. Raul Cristian a spus: 19 decembrie 2009, ora 23:05

  Unde v-ati facut scoala de jurnalist, Domnule Ciascai?
  De unde ati scos informatiile pe care le publicati despre Angela Craciun?
  Nu credeti ca ar trebui sa verificati sursele reale inaite de a publica articole?
  Sunt de acord cu PRIMARUL, chiar toti au fost idioti si tampiti si s-au lasat prostiti?Si daca era o escroaca, de ce i-a denuntat chiar ea la politie pe cei care furau la fabrica?
  De fapt chiar fiica primarului a facut studii la Oxford pe banii Maralactului, din cate stiu. Angela nu avea tangenta cu fabrica atunci.
  Eu o cunosc personal, am lucrat la fabrica si va spun ca faceti o mare nedreptate acestei femei, care are multe merite si ar trebui sa fie laudata si nu manjita cu noroi chiar acasa la ea.

 10. dady a spus: 19 decembrie 2009, ora 23:14

  Saracul aNGHEL, a cazut in capcana femeii si orice putea sa cada, dupa cum spui, Ciasaca…ha,ha,ha!
  Si tu ai cazut in famercele ei, Ciascai? Am vazut si articole in care o elogiai pe frumoasa Angela , nu-i asa?
  Te-a prostit si pe tine?
  Ca eu unul, sunt nebun dupa ea!
  Traiasca Castelana baimareana, ca avem si noi cu ce ne mandrii!!!!!

 11. Valy a spus: 20 decembrie 2009, ora 14:28

  Ziarul acesta nu deranjeaza pe nimeni,de aceea este in fatza lui Glasul MM!Trebuie sa va punetzi ziaristii la treaba,sa formati ziaristi adevaratzi de investigatzii si nu ziaristi de birou care cauta pe net stiri!Tzintele ?Primaria BaiaMare,Hoban,Cristi Anghel,Mircea Maries,Radu Stef,Gh.Vucea,Dumitru Matei,Ioan Isac,Ioan Mihaila,UKRO Security,Mircea Man,Corin Chereches,Sorin Bota,Calin Petrusca,etc

 12. castelanul Jean Vijelie a spus: 20 decembrie 2009, ora 15:41

  Lasati fata in pace!S/a descurcat?S/a descurcat!Ce, altii nu cu smecherii s/au imbogatit?!Altii au bagat oameni in mormant si acuma se dau SFINTI!Unu/i Bud Nicu,altu/i Matei D/tru!

 13. gabi a spus: 14 februarie 2010, ora 10:04

  SECU !!!
  „A facut studii post-universitare in Japonia, Franta si Rusia” ?
  Cine naiba pleca din tara sa faca studii in Japonia, Franta si RUSIA !
  Numai cei capabili ? NU !
  SECU !!!

 14. Cristina a spus: 23 februarie 2010, ora 18:22

  Bai baieti recunoasteti ca fata e desteapta, ambitioasa, determinata, vizionara, si pe deasupra si frumoasa si ca va roade invidia si gelozia (pe unii dintre voi!!!) ca a reusit de capul ei! O cunosc bine pe Angela, i-am fost apropiata o buna bucata de vreme pana s-a stabilit la Monaco! Este creativa, are o minte brici, este autodidacta, stie sa-si foloseasca farmecul personal, cere ajutor si consultanta cand nu stie sau se simte dapasita,stie sa isi impuna punctul de vedere, expolateaza toate oportunitatile si stie cand sa actioneze! Are fler, intuitie, talent, nas, creier, spuneti-i cum vreti! A avut mereu aspiratii aproape imposibil de imaginat pentru un om normal, pentru o femeie , pentru o romanca! Si i-au iesit pentru ca a avut curajul sa vrea, sa faca totul pentru a putea obtine ce vrea si tot universul comploteaza pentru tine cand iti doresti ceva din tot sufletul! Asa ca – mai subtire cu papatul de fund- apropo, picioarele Angelei ca picioarele, dar stiti ce fund are??? wow!- si fiti constructivi! Pentru propriul vostru succes! Asta este calea! hai…la treaba, lasati jumuleala! Puneti mana si „vreti” bai baieti ca o sa treaca timpul peste voi si nu o sa lasati nimic in urma! Ura! Si apropo! Aia cu Albert de Monaco…cine a zis …sa ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se intample a fost URIAS!!! Nu-i sugerati asta Angelei! S-ar putea sa schimbe istoria lumii daca o intaratati!

 15. adi a spus: 10 noiembrie 2010, ora 13:47

  ce mizerabili imputiti comunisti

 16. stefan a spus: 29 noiembrie 2010, ora 15:39

  Ar trebui sa stergeti articolul, contine prea multe NEADEVARURI

 17. stefan a spus: 29 noiembrie 2010, ora 15:41

  adevaratii vinovati de la fabrica de lapte Maralact sunt cu totul altii, dosarele de la Politie sunt clare.
  voi o santajati pe Angela Craciun ca si pe altii, sau o calomniati doar ca sa ascundeti adevarul despre adevaratii vinovati?
  Ce lipsa de profesionalism!!!

 18. stefan a spus: 04 decembrie 2010, ora 14:28

  ACEST ARTICOL ESTE O CALOMNIE LA ADRESA DOAMNEI ANGELA CRACIUN
  INFORMATIILE PUBLICATE SUNT NEADEVARATE, SC MARALACT ESTE O FABRICA FALIMENTATA DE STAT SI DE UNII CARE FAC PUSCARIE ASTAZI, IAR SC EUROLAT EXISTA SI AZI SI NU E IN FALIMENT.

 19. daywalker a spus: 16 ianuarie 2011, ora 18:16

  Prin articolul „Baimareanca Angela Craciun a falimentat si vandut SC Maralact, iar cu banii romanilor a cumparat un castel in Franta”, semnat de pârâtul CIAŞCAI Grigore, postatpe site-il publicaţiei Informaţia Zilei Maramureş pe adresa:
  http://www.informatia-zilei.ro/mm/2009/12/18/baimareanca-angela-craciun-a-falimentat-si-vandut-sc-maralact-iar-cu-banii-romanilor-a-cumparat-un-castel-in-franta/ dar publicat şi sub formă tipărită în 18 decembrie 2009, printr-o suită de neadevăruri se concluzionează – după cum arată şi titlul articolului – în mod calomnios, că doamna Angela CRĂCIUN a comis fapte reprobabile şi o expun dispreţului public pe nedrept.
  Faptele calomniator puse de pârâţi în seama doamnei CRĂCIUN, în articolul menţionat, ar constitui, dacă ar fi adevărate, infracţiuni. Reprezintă calomnii deoarece sunt neadevăruri scrise cu bună-ştiinţă în scopul de a denigra persoana doamnei Angela CRĂCIUN, precum faptul că „a spoliat” banii poporului, că ar fi cumpărat Maralact, că a falimentat Maralact, că s-a lăudat cu banii şi altele asemenea. Informaţiile corecte sunt accesibile publicului şi, deci, autorului articolului şi gazetei care a editat şi a găzduit în paginile sale, publicând acest articol, printr-o simplă consultare a evidenţelor Oficiului Registrului Comerţului.
  De altfel, autorul articolului aduce jigniri grave doamnei Angela CRĂCIUN, acuzând-o că este „aventurieră”, că tot ce spune este „o mare minciună” şi califică poziţiile pe care le atribuie doamnei Angela CRĂCIUN drept „culmea nesimţirii”.
  Caracterul calomniator se relevă din concluzia – care este totodată şi în titlul articolului – anume că Angela CRĂCIUN a luat pe nedrept banii poporului.
  Cu rea-credinţă, autorul articolului calomniază şi Organizaţia Internaţională de Mineralogie, prestigios for ştiinţific, calificată drept „adunătură cu interese ciudate” pentru a distruge reputaţia ştiinţifică a preşedintelui acestei organizaţii, doamna Angela CRĂCIUN.

  În articolul „Lăptăria lui Crăciun”, publicat în Gazeta de Maramureş în data de 05.11.2007 însă postat pe internet până în ziua de azi, la adresa
  http://www.gazetademaramures.ro/fullnews.php?ID=6700
  se afirmă, contextualizat, că doamna Angela CRĂCIUN, prin inginerii financiare cercetate penal a blocat relansarea fabricii de lapte EUROLAT, afirmaţie întărită în cursul articolului.
  Calomnia constă în aceea că, într-adevăr, Parchetul tărăgănează soluţionarea dosarelor penale referitoare la prejudicierea fabricii EUROLAT, dar în acele dosare nu e cercetată doamna CRĂCIUN ci dumneaei este cea care a semnat sesizarea penală.
  Efectele neadevărurilor din acest articol se produc în mod continuu prin postarea sa pe internet, astfel că nu poate fi luat în calcul curgerea termenului de prescripţie faţă de pârâta S.C. CARP MEDIA S.R.L.

 20. traian m. a spus: 19 ianuarie 2011, ora 16:29

  de 2 bani! de unde aveti asa-zisele informatii???

 21. 199 a spus: 05 martie 2011, ora 09:50

  multi comenteaza putini o cunosc pe aceasta doamna….cine a avut ocazia sa o cunoasca cu siguranta nu va scrie comentarii jignitoare la adresa ei…