Aleşii judeţeni au aprobat proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ

Scris de Lia Bradeanu, 04 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Maramureş a avut loc miercuri, 4 octombrie pe ordinea de zi fiind cinci proiecte de hotărâre.  Cvorumul de şedinţă a fost asigurat prin prezenţa a 22 de consilieri dintr-un total de 35 de aleşi judeţeni.

Întâlnirea a fost prezidată de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, care l-a avut alături pe vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş.

Aurica Todoran, noul secretar al judeţului, a arătat că îşi doreşte să colaboreze foarte bine atât cu aparatul propriu, cât şi cu aleşii judeţeni, asigurându-i de întreaga deschidere şi disponibilitate. ”Îmi doresc să găsim, de fiecare dată, cu calm şi înţelepciune soluţii la orice probleme ar putea să apară”, şi-a încheiat discursul Aurica Todoran, secretarul judeţului Maramureş.


Primele două proiecte au făcut referire la aprobarea proiectului şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ”Reabilitare Palat Administrativ”, finanţat prin POR 2014 – 2020 precum şi a cheltuielilor aferente.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 48 de milioane de lei, din care contribuţia Judeţului Maramureş ar fi de aproximativ 10 milioane de lei. Din finanţarea pe care ar trebui să o suporte Consiliul Judeţean Maramureş, 774.300,22 lei reprezintă contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, iar 9.184.789,76 lei sunt cheltuielile neeligibile ale proiectului, inclusiv T.V.A. aferent.

Gabriel Zetea a arătat că proiectul tehnic a fost transmis de proiectant doar în cursul zilei de marţi, 3 octombrie, iar aparatul propriu al CJ Maramureş a muncit foarte mult pentru ca proiectul să intre la aprobare în şedinţa de miercuri dimineaţa.

”Vreau să mulţumesc aparatului propriu care începând de ieri, de când a primit această documentaţie din partea proiectantului a muncit toata seara, toată noaptea, inclusiv azi-dimineaţă pentru a verifica aceşti indicatori tehnico-economici pentru a avea aceste două proiecte, astăzi, pe ordinea de zi. Este un obiectiv important al judeţului, un simbol al administraţiei judeţene, unde atât Prefectura, cât şi Consiliul Judeţean Maramureş îşi desfăşoară activitatea. Vorbim despre o clădire care nu a fost practic reabilitată niciodată cu adevărat şi care are nevoie de aceste intervenţii deoarece este un centru al administraţiei judeţene care trebuie îmbunătăţit, păstrând însă caracteristicile actuale ale clădirii. În 18 mai 2016 a fost aprobată, prin hotărâre de Consiliu Judeţean, Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Maramureş pentru perioada 2014 – 2020. În acest document a fost cuprins portofoliul de proiecte prioritare ale Consiliului Judeţean Maramureş, aici fiind inclusă şi reabilitarea Palatului Administrativ”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Consiliul Judeţean Maramureş pregăteşte depunerea cererii de finanţare şi a documentelor însoţitoare pentru accesarea fondurilor externe nerambursabile prin POR 2014 – 2020. Conform condiţiilor specifice din Ghidul solicitantului de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte a fost necesară şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii.

Clădirea se află în administrarea judeţului Maramureş, în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea atât aparatul de specialitate al consiliului judeţean, cât şi personalul altor instituţii. Cele două proiecte au fost votate în unanimitate de consilierii judeţeni prezenţi la şedinţă.

Servicii de expertiză tehnică aferentă recepţiei la finalizarea construcţiei Centrului de Vizitare din Pasul Prislop

Al treilea proiect supus votului plenului a privit aprobarea de modificări în Lista obiectivelor de investiţii şi în lista poziţiei ”Alte cheltuieli de investiţii” pe anul 2017, respectiv contractarea unor servicii de expertiză tehnică aferentă recepţiei la finalizarea execuţiei lucrărilor de construcţie a Centrului de Vizitare din Pasul Prislop – Parcul Naţional Munţii Rodnei. Suma necesară finanţării este în cuantum de 19,58 mii lei.

Cel de-al patrulea proiect aprobat de aleşii judeţeni a vizat modificarea Hotărârii nr. 164/30 octombrie 2013 privind încheierea Contractului de credit de investiţii, a Contractului de ipotecă asupra creanţelor rezultate din veniturile bugetare ale autorităţii administraţiei publice locale precum şi a Contractului de ipotecă mobiliară între CEC Bank SA şi Judeţul Maramureş. Astfel, s-a aprobat prelungirea cu 12 luni a perioadei de angajare (de tragere) a sumelor din creditul contractat în valoare de 116.000 mii lei, din care, până la această dată s-au efectuat trageri în valoare de 54.332,07 mii lei. Suma neutilizată din creditul autorizat este, în prezent, de 61.667,93 mii lei.

Ultimul proiect supus votului plenului a privit retragerea unor sume deja aprobate prin Proiectul cultural prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş pentru anul 2017. Este vorba despre 50.000 de lei, care au fost alocaţi pentru festivalul ”Hora la Prislop”, din Borşa şi care nu a mai avut loc datorită lucrărilor existente pe DN 18, precum şi cei 50.000 de lei alocaţi pentru ”Festivalul Castanelor” din Baia Mare. Parteneriatul încheiat în Judeţul Maramureş şi Municipiul Baia Mare va fi respectat în continuare, prin colaborarea cu o instituţie aflată în subordinea CJ Maramureş, respectiv Ansamblul Folcloric Naţional ”Transilvania”.