Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/info/public_html/arhiva/database.php on line 2
Miercuri, 04 Martie 2009     
Ediţia de azi
 
     
  Vezi ediţia de azi  
 
 
 
 
 
 
Informaţii utile
 
112 - Apel unic de urgenţă
741111 - Ambulanţa
711212 - Pompieri
710928 - Distrigaz
952 - Informaţii CFR
929 - Deranjamente Electrica
807777 - Poliţia
735195 - Informaţia Zilei
 
 
 
 
 
 
 
Social
Câinii periculoşi şi agresivi trebuie înregistraţi la Asociaţia Chinologică
* Proprietarii cu animale neînregistrate pot fi amendaţi cu 200 de lei
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi şi agresivi a adus de la sine înfiinţarea a 38 de asociaţii chinologice.

Alte măsuri luate sunt nominalizarea poliţiştilor care răspund la nivel judeţean de această problemă, instruirea factorilor abilitaţi de lege pentru a interveni în scopul asigurării legalităţii în acest domeniu de activitate şi completarea evidenţelor cu deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi.
În vederea stabilirii unui cadru comun şi unitar de acţiune, s-a încheiat un protocol de colaborare între Poliţie şi Asociaţiile Chinologice, care are ca scop, pe lângă crearea unei baze de lucru privind modalităţile concrete de realizare a atribuţiilor fiecărei părţi, şi pe acela de asigurare a sănătăţii şi integrităţii corporale a cetăţenilor şi intrare în legalitate a deţinătorilor sau proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi.

A scăzut numărul pitbull-ilor în judeţ

După cum aflăm de la dr. Molnar Zsolt, preşedintele Asociaţiei Chinologice Satu Mare, la noi în judeţ sunt înregistraţi 600 de câini din rasele periculoase, agresive, majoritatea din rasele Rottweiller, Dog Argentinian, Mastiff, Fila Brasileiro, Cane Corso şi American Stafford. La nivel de judeţ a scăzut foarte mult numărul pitbull-ilor comparativ cu anul 2000, mai ales din momentul în care masculii au fost castraţi şi femelele sterilizate.

Un proprietar sătmărean de Amstaff

Joi dimineaţă la sediul redacţiei noastre s-a prezentat Burjan Csaba, domiciliat în Cartierul Micro 14, care a dorit să facă următoarea reclamaţie: “Eu sunt proprietarul unui câine, femelă, rasa Amstaff. Câinele are 7 ani, e o căţea blândă care niciodată nu a făcut vreun rău nimănui. Credeţi-mă că fuge şi de pisici. De câţiva ani, de când cu rasele periculoase, m-am adaptat tuturor condiţiilor impuse de lege şi mi-am echipat câinele ca la carte. Cu botniţă ieşim din casă, cu lesă, cu pungă pentru a strânge după el dacă îşi face pe undeva nevoile. Vecinii mei, că stau la bloc, nu s-au împotrivit să ţin câinele. Singurul meu necaz este că de câte ori ieşim la plimbare poliţiştii comunitari mă tot avertizează că e un câine periculos şi pot să îmi dea amendă de la 120 la 200 lei. De ce? Ce mai trebuie să fac pentru a putea ieşi la plimbare liniştit cu câinele meu?”.

Câinilor periculoşi li se implantează un cip

Dr. Molnar Zsolt a răspuns întrebării proprietarului de Amstaff. Redăm în cele ce urmează sfatul preşedintelui Asociaţiei Chinologice Satu Mare: “În primul rând proprietarul acestei rase periculoase trebuie să se prezinte la sediul Asociaţiei de pe strada Ştrandului nr. 14 în orice zi de luni de la ora 17 la 19, cu câinele, pentru a fi înregistrat. În acel moment, contra unei sume de 60 de lei, câinelui i se implantează un cip şi stăpânul primeşte un document pe care are obligaţia să îl poarte asupra sa atunci când duce câinele la plimbare, în public. Când poliţiştii îi solicită actul doveditor că acel câine periculos este înregistrat nu va mai avea nicio problemă, arătând actul primit de la Asociaţia Chinologică“.
Sătmărenii care doresc să îşi achiziţioneze un câine din rasele considerate periculoase sau agresive pot obţine de la Asociaţia Chinologică Satu Mare toate răspunsurile la întrebările lor, pornind de la cum să vă comportaţi cu câinele respectiv, ce să evitaţi, ce răspundere trebuie să vă asumaţi.
Ioana Pop Vladimirescu
Adauga comentariu
Alte ştiri