Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/info/public_html/arhiva/database.php on line 2
Miercuri, 04 Martie 2009     
Ediţia de azi
 
     
  Vezi ediţia de azi  
 
 
 
 
 
 
Informaţii utile
 
112 - Apel unic de urgenţă
741111 - Ambulanţa
711212 - Pompieri
710928 - Distrigaz
952 - Informaţii CFR
929 - Deranjamente Electrica
807777 - Poliţia
735195 - Informaţia Zilei
 
 
 
 
 
 
 
Eveniment
Consiliul Judeţean a dat ieri undă verde la groapa de gunoi ecologică
* Firmele Ecosoil Gmbh şi Unio vor executa lucrarea pentru 81 milioane lei, dar costul total al amenajării se ridică la 115 milioane lei
Ieri a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Satu Mare. Pe ordinea de zi a figurat un singur proiect de hotărâre, privind luarea unor decizii în cadrul proiectului “Managementul regional al deşeurilor urbane şi ecologizarea rampelor de deşeuri din judeţul Satu Mare”.

Şedinţa a fost condusă de către Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean. Au participat 31 din cei 33 de consilieri judeţeni. Au lipsit consilierii Octavian Petric şi Ioan Rus, care au ratat ocazia de a fi participanţi activi la una dintre cele mai importante hotărâri luate în ultimii ani de Consiliul Judeţean în beneficiul judeţului.
E vorba despre aprobarea încheierii contractului de amenajare a gropii de gunoi de la Doba, unde vor fi colectate şi depozitate deşeurile din tot judeţul.

Proiectul a fost iniţiat de 4 consilieri

Din expunerea de motive prezentată de Csehi Arpad, Radu Giurcă, Mircea Govor şi Macec Valentin, cei 4 iniţiatori ai proiectului, reţinem:
“Ţinând cont de adresa Gărzii de Mediu şi de adresele consultantului SC Romair Consulting, de interesul judeţului în vederea rezolvării problemelor, respectiv aportul judeţului la rezolvarea problemelor la nivel naţional, care impune totodată şi asumarea responsabilităţii decizionale, se ia următoarea hotărâre.
Se însuseşte de către Consiliul Judeţean Satu Mare dispoziţia sentinţei civile nr. 4424 din 12 decembrie 2008 pronunţată de Tribunalul Maramureş în dosar nr. 272/100 din 2008 prin care să stabilească câştigătoare oferta formulată de ECOSOIL şi SC UNIO, să încheie contractul de lucrări pentru execuţia lucrărilor de construcţie, inclusiv proiectare tehnică a obiectivului «Managementul regional al deşeurilor urbane».
În sensul prevederilor se aprobă încheierea contractului la preţul final de 88.771.739 lei inclusiv TVA (74.598.100 lei fără TVA) care rezultă din suma stabilită în baza sentinţei civile, la care ECOSOIL şi SC UNIO au convenit să acorde un discount de 7.250.431,02 lei, inclusiv TVA (6.092.799,18 lei fără TVA).”

S-a votat deschis şi nominal

Proiectul a fost supus unui vot nominal la care toţi consilierii au trebuit să voteze verbal şi deschis. Din cei 31 de consilieri s-a abţinut doar Balaji Marius, în timp ce toţi ceilalţi au votat pentru încheierea acestui contract.
După terminarea şedinţei de consiliu preşedintele Csehi, împreună cu ceilalţi 3 iniţiatori ai proiectului, au organizat o conferinţă de presă, unde s-au lămurit mai multe aspecte. Şi anume că din anul 2006 licitaţia organizată pentru amenajarea gropii de gunoi a fost contestată de către ECOSOIL Sud Gmbh şi SC UNIO. Aceştia au câştigat până la urmă în instanţă dreptul de a executa această lucrare. Ea va fi realizată până la data de 16 iulie 2010, cu 23 de luni mai repede decât era prevăzut în oferta iniţială, dar şi cu 7 milioane de lei mai ieftin.

Scandalul gropii de gunoi a început încă din 2002

Consilierii Mircea Govor şi Radu Giurcă au punctat importanţa realizării acestui proiect, care se va realiza cu 17 milioane de euro şi în termen de 20 de luni. Consilierul Govor a arătat şi faptul că discuţiile pentru amenajarea acestei gropi datează din anul 2002, când însă pentru amenajarea ei se cerea o sumă exorbitantă. Suma prevăzută în contract este una realistă, a mai spus Mircea Govor. Tot el a spus că în anul 2002 s-a opus acestui proiect din cauza costului prea mare. El a mulţumit şi cetăţenilor de pe Calea Odoreului din Satu Mare care au avut răbdarea să trăiască în mirosul gropii de gunoi din această parte a oraşului.

75% din bani vor veni de la guvern

Preşedintele Csehi Arpad a mai declarat că 75% din valoarea lucrării va fi suportată de către Guvernul României, iar diferenţa de către Consiliul Judeţean. Costul total al amenajării gropii de gunoi se ridică la 115 milioane de lei, sumă în care intră costul studiilor, execuţia, achiziţionarea utilajelor, dar şi comisionul firmei de consultanţă.
După ce groapa de gunoi va fi amenajată şi va deveni funcţională, în judeţ vor fi închise toate cele 140 de gropi de gunoi existente. Vor exista doar cele 4 staţii pilot unde se vor colecta deşeurile care vor fi direcţionate spre depozitul central de la Doba. Merite pentru proiectul de ieri are şi Garda de Mediu din Satu Mare, care prin adresa 2997 din 27 noiembrie 2008 l-a somat pe preşedintele Csehi să urgenteze amenajarea gropii de gunoi. Adresa în cauză a fost semnată de inginera Angelica Stratulat, şefa Gărzii de Mediu.
 
Măreşte

Iosif Ţiproc
Adauga comentariu
Alte ştiri