Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/info/public_html/arhiva/database.php on line 2
Miercuri, 04 Martie 2009     
Ediţia de azi
 
     
  Vezi ediţia de azi  
 
 
 
 
 
 
Informaţii utile
 
112 - Apel unic de urgenţă
741111 - Ambulanţa
711212 - Pompieri
710928 - Distrigaz
952 - Informaţii CFR
929 - Deranjamente Electrica
807777 - Poliţia
735195 - Informaţia Zilei
 
 
 
 
 
 
 
Europagina
Jumătate dintre proiectele firmelor româneşti pentru fondurile europene sunt neeligibile
Mai mult de jumătate dintre proiectele depuse de firmele româneşti pentru obţinerea finanţărilor europene prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice sunt respinse pentru erori în documen-tele depuse, pentru neînca-drarea în obiectivele pro-gramelor la care aplică sau pentru neîndeplinirea con-diţiilor tehnico-financiare, a declarat recent pentru Agerpres Cristian Popo-vici, expert în cadrul Auto-rităţii de Management pentru POS CCE.

“Verificarea proiectelor depuse de firmele care vor să atragă finanţare europeană cuprinde trei etape - verificarea conformităţii administrative, verificarea eligibilităţii şi verificarea tehnică şi financiară. După primele două verificări sunt respinse, în medie, 25% din proiecte. Mai mult de jumătate dintre proiectele depuse de firmele româneşti pentru obţinerea finanţărilor europene pentru Axa 1 - «Un sistem inovator şi ecoeficient de producţie» sunt respinse pentru că nu îndeplinesc criteriile pentru obţinerea finanţărilor”, a afirmat Cristian Popovici.

Principala eroare este lipsa actelor necesare

Autoritatea de Mana-gement pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) a organizat recent un seminar referitor la elaborarea de proiecte în cadrul acestui program. Potrivit specialiştilor în domeniu, principalele erori ale firmelor aplicante sunt lipsa actelor necesare, încadrarea greşită în schema de finanţare, neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, bugetele nerealiste sau necorelate cu proiectul propus.
“În medie, 40% dintre programele pe care le realizează firmele româneşti pentru proiectele cu finanţare europeană nu se finalizează în domeniile: dezvoltarea sectorului IMM, inovare, producţie, energie. Este o situaţie cu care se confruntă majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Răsărit. Una dintre soluţiile absorbţiei mai rapide a fondurilor europene ar putea fi simplificarea procedurilor, însă acest lucru poate fi realizat în funcţie de contextul ţării care recurge la astfel de măsuri”, a declarat Colm McClements, reprezen-tantul firmei Colm McClements Consulting.
Printre greşelile frecvente ale companiilor aplicante se mai numără prezentarea unor obiective ale proiectelor mult prea generale şi nerealiste, nerelevante, lipsite de coerenţă, lipsa unei corelări între nevoie, plan de activităţi şi buget, lipsa unei legături între investiţiile propuse şi obiectivul proiectului, lipsa de expertiză tehnică specifică, confuzia în calcularea veniturilor pentru proiectele generatoare de venituri, lipsa analizelor de risc.

Procedurile de acordare a fondurilor europene ar trebui simplificate

Oficiali din cadrul Ministerului pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri (MIMMCMA) susţin că procedurile de acordare a fondurilor europene ar fi trebuit simplificate. “În privinţa atragerii de fonduri europene, primul lucru pe care dorim să-l modificăm ţine de reducerea timpului de accesare a fondurilor de la peste 200 de zile în prezent la maximum 45 de zile”, a declarat ministrul MIMMCMA, Constantin Niţă. Primele 22 de contracte în cadrul POS CCE au fost semnate la începutul lunii februarie a.c. În total, sunt 175 de proiecte câştigătoare. “Pentru a grăbi acest proces de accesare, o altă propunere pe care dorim să o punem în discuţie în guvern este ca Autoritatea de Management (AM), cea care dă avizul final dosarelor, să se afle tot în cadrul ministerului nostru, întrucât în multe cazuri răspunsul final este dat de AM după mai multe luni de aşteptare. De asemenea, înfiinţarea Agenţiei de Implementare a Proiectelor şi Programelor pentru IMM ne va ajuta pe noi, ca organism intermediar, să procesăm într-un timp mult mai scurt dosarele depuse”, a mai spus ministrul Constantin Niţă.
Peste 2.400 de proiecte au fost depuse în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, valoarea totală a finanţării solicitate fiind de aproape 8,3 miliarde lei, potrivit Autorităţii de Management pentru POS CCE din cadrul Ministerului Finanţelor.
Totalul bugetelor apelurilor lansate până în prezent reprezintă aproximativ 33,7% din bugetul total al POS CCE, care depăşeşte trei miliarde euro.
Adauga comentariu
Alte ştiri