Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/info/public_html/arhiva/database.php on line 2
Miercuri, 04 Martie 2009     
Ediţia de azi
 
     
  Vezi ediţia de azi  
 
 
 
 
 
 
Informaţii utile
 
112 - Apel unic de urgenţă
741111 - Ambulanţa
711212 - Pompieri
710928 - Distrigaz
952 - Informaţii CFR
929 - Deranjamente Electrica
807777 - Poliţia
735195 - Informaţia Zilei
 
 
 
 
 
 
 
Actualitatea
Produse expirate de luni de zile, descoperite în magazinele săteşti
Modul de comercializare a diferitelor tipuri de cereale extrudate, expandate, simple sau în amestec cu alte cereale sau fructe, cu sau fără adaosuri, a constituit tema unui control la nivel regional efectuat de inspectorii Protecţiei Consumatorilor. Despre numeroasele nereguli găsite la operatorii economici de pe raza judeţului ne-a informat Lucian Rus, inspector şef adjunct la IRPC Satu Mare.

Vopsea de păr expirată de 2 ani şi 42 de zile

Prima categorie de nereguli se referă la calitatea produselor. Au fost depistate la comercializare: 5,6 kg musli cu cacao şi musli cu miere având data durabilităţii minimale depăşită cu 10 zile; chipsuri din cartofi şi pufuleţi cu cacao (1,26 kg) expirate cu 3-46 zile. La o parte din operatorii economici nu s-au constatat deficienţe la produsele amintite, în schimb aveau la comercializare alte produse cu data durabilităţii minimale depăşită, după cum urmează: sos maioneză, brânză topită, răcoritoare, bere, produse cosmetice (vopsea de păr, gel de păr) cu 11 zile până la 2 ani şi 42 de zile - aceasta din urmă la vopsea de păr; brânză topită, răcoritoare, apă plată şi minerală, tăieţei, biscuiţi, cosmetice (loţiune de corp, gel de duş, şampon), Pronto antipraf cu 8 zile până la 2 ani şi 85 de zile, la cosmetice; napolitane, biscuiţi, adaos legume şi bază mâncăruri, griş, făină, bere, răcoritoare, salam de vară, iaurt, ciocolată, muştar cu 7 până la 158 de zile. Operatorii economici în cauză au fost sancţionaţi contravenţional, iar produsele, în valoare totală de 923,3 lei, au fost oprite definitiv de la comercializare.

Etichetări greşite

Referitor la etichetarea alimentelor, au fost depistate următoarele deficienţe: chipsuri din cartofi expandaţi la care lista ingredientelor nu e precedată de menţiunea “ingrediente”, ci “conţine”, contrar prevederilor art. 7 alin. 5 din HG 106/2002; la “Fulgi de mălai extrudaţi - Pufi” lista cu ingredientele nu e precedată de menţiunea “ingrediente”, ci “compoziţie”, iar data durabilităţii minimale se exprima ca “valabil până la data de” în loc de “a se consuma de preferinţă înainte de...”; “Felii de grâu expandat”, “Felii de orez expandat” şi “Cereale pentru mic dejun cu zahăr, miere, cacao” nu aveau înscrise pe ambalaj sediul producătorului, iar lista ingredientelor nu era precedată de menţiunea “ingrediente”, ci “conţine”; la “Pufarin” lista ingredientelor nu era precedată de înscrisul “ingrediente” ci “conţine”.
Verificările au fost finalizate cu aplicarea a 12 sancţiuni contravenţionale, din care 5 avertismente şi 7 amenzi în cuantum total de 26.200 lei. Pe lângă oprirea definitivă a produselor menţionate, au mai fost oprite temporar de la comercializare 55,75 kg cereale. Mai adăugăm faptul că problema produselor expirate a fost întâlnită în special în magazinele săteşti.
Cristina Bursuc
Adauga comentariu
Alte ştiri